Premeštaji robe u maloprodaju sa zakonski ograničenom maržom

Milan Oparnica 2012-01-30

Revizija 1

Za određene vrste robe zakonodavac (RS) predviđa mere ograničenja marži u prometu robe na malo. U pitanju su uglavnom proizvodi od posebnog značaja kao što su neke grupe lekova i osnovnih životnih namirnica. Ograničenje se odnosi na maksimalnu maržu koja se sme ukalkulisati na nabavnu cenu robe od dobavljača.

Problem nastaje u firmama koje u svom delovanju pored maloprodaje imaju i prodaju na veliko. Osnovno podešavanje Balansa podrazumeva obračun marže na srednju nabavnu cenu u svim vrstama premeštaja. Pošto je nabavna cena robe na veliko po pravilu značajno niža marža koja se takvim obračunom dobije nije adekvatna i primenjiva.

U ovakvim situacijama neophodno je obezbediti da se razdvoje marže u veleprodaj i od marži u maloprodaji. Ukratko, marža u takvim premeštajima treba da se iskazuje u odnosu na veleprodajnu cenu umesto u odnosu na nabavnu cenu robe. Razlika između nabavne i veleprodajne cene ostajala bi na računima knjiženja veleprodaje, iskazana kao veleprodajna marža.

Unapređena verzija ovog procesa odnosila bi se na formiranje posebne prodajne cene za sopstvene objekte. To bi značilo da polazna prodajna cena robe na veleprodaji nije ista kao kalkulativna prodajna cena kada se roba ne prodaje već premešta u maloprodaju. Razlika između takve cene i kalkulisane prodajne cene morala bi da se knjiži kao nivelacija veleprodaje za konkretan promet.

Opisana funkcionalnost bi morala da pruži sledeće operacije:

 1. Modifikaciju obrade obračuna marže na princip obračuna na veleprodajnu cenu
 2. Definisanje veleprodajne cena kao kalkulativne, referentne ili cene iz cenovnika
 3. Nivelaciju veleprodajne vrednosti magacina za slučajeve kada se premeštajna cena razlikuje od tekuće kalkulativne cene u veleprodaju.
 4. Štampu kalkulacija u skladu sa odabranim principom
 5. Modifikaciju knjiženja premeštaja u kojima bi se razdvajao veleprodajni deo marže od maloprodajnog
 6. Modifikacija knjiženja tako dodavanjem nivelacija na izvornom magacinu kada je to neophodno.

Zaključno sa 30.1.2012 program može da izvede sledeće:

 1. Postoji parametar koji definiše modifikaciju obračuna marže ali je on na nivou celog preduzeća i svih artikala koji učestvuju u premeštajima.
 2. Štampa kalkulacija reaguje na zadati parametar
 3. Primena principa na tekuću kalkulisanu veleprodajnu cenu.

Neophodno za doradu:

 1. Primena principa na referentnu i prodajnu cenu definisanu cenovnicima
 2. Nivelacija tako modifikovanih cena
 3. Modifikacija knjiženja marži i nivelacija
 • premestaji_sa_ogranicenom_marzom.txt
 • Last modified: 2012/01/30 16:12
 • by milano